Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Krzysztof Tyniec
Krzysztof Tyniec
aktor
(ur. 5 lutego 1956 w Nowej Rudzie) – polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy, konferansjer, tancerz. Aktor warszawskiego Teatru Ateneum.

Wychowywał się w Zgorzelcu na Dolnym Śląsku. W 1980 r. ukończył studia w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie. Przez wiele lat był jednym z aktorów występujących w telewizyjnym kabarecie Olgi Lipińskiej. W latach 80. występował w roli Pana Fasoli w muzycznych programach dla dzieci: "Fasola" oraz "Tik-Tak". Był prowadzącym takich teleturniejów jak "Idź na całość", czy "Koło Fortuny". W latach 90. był gwiazdą koncertów "Gali Piosenki Biesiadnej". Zajmuje się też dubbingiem i konferansjerką. Zwyciężył 5. edycję programu TVN – Taniec z gwiazdami.

Filmografia:

2012: Klan – Krzysztof
2009: Zamiana – Maurycy
2008: Nie kłam, kochanie – Komornik
2007: Dylematu 5 – Wojtaszek
2005: Boża podszewka II – Roman, brat Niusi, mąż Janeczki
2003: Tygrysy Europy 2 – właściciel Agencji Reklamowej
2003-obecnie: Daleko od noszy – doktor Rudolf Wstrząs
2000: Pucuś – Baltazar Pucuś
1999: Badziewiakowie – Karol
1998-2000: Syzyfowe prace – Wiechowski
1997: Boża podszewka – Roman
1993: Człowiek z... – oficer UOP, wcześniej SB
1992: Zwolnieni z życia – kierowca
1991: Panny i wdowy – nauczyciel
1991: Dzieci wojny – ksiądz
1990: Kapitan Conrad
1988: Królewskie sny – Nienasz – sługa Sonki
1988: Serenite
1988: Prywatne niebo – poeta
1987: Jedenaste przykazanie – ułan prowadzący Kasztankę
1986: Dzieci śmieci – motorniczy Bogdan
1986: Nikt nie jest winien – Stach
1985: Gra w ślepca – Jędrek
1984: 111 dni letargu – więzień w "tramwaju" na Szucha
1984: Dzień czwarty

źródło: Wikipedia

Zobacz też

Jakub Szydłowski
Jakub Szydłowski
aktor, reżyser, wokalista
Andrzej Grabowski
Andrzej Grabowski
aktor
Aneta Zając
Aneta Zając
aktorka
Hanna Kochańska
Hanna Kochańska
aktorka
Marta Utratna
Marta Utratna
aktorka
Anna Ułas
Anna Ułas
aktorka

Wiadomości

Listopadowe Salony Poezji w Teatrze Królewskim w Starej Oranżerii
Stowarzyszenie K40 oraz zespoł Teatru Ateneum zaprasza na listopadowe Salony Poezji w Teatrze Królewskim w Starej Oranżerii. W cztery kolejne niedziele, począwszy od 8 listopada, akto...
Już dziś 800-tna "Kolacja dla głupca" - w Ateneum
„Na scenach Londynu czy Nowego Jorku taki jubileusz nie byłby niczym nadzwyczajnym, ale w Polsce niewielu aktorom udaje się zagrać aż tyle razy. Choć premiera "Kolacji dla głupca...
1 2 3