Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Katarzyna Herman
Katarzyna Herman
aktorka
Urodzona 13 sierpnia 1971 roku w Mrągowie. W 1994 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. W tym samym roku otrzymała wyróżnienie za rolę Iriny w Musztra - sztuka i życie w reż. Waldemara Śmigasiewicza na na XII Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi oraz dostała angaż do stołecznego Teatru Powszechnego im. Zygmunta Hubnera, w którym zadebiutowała rolą Agafii Tichonowny w spektaklu Ożenek w reż. Andrzeja Domalika. Rok później została uhonorowana nagrodą za debiut podczas XXXV Kaliskich Spotkań Teatralnych. W 1998 roku, podczas XXXVIII edycji kaliskiej imprezy otrzymała wyróżnienie za rolę Rosi w dramacie Zdobycie bieguna południowego Manfreda Karge, w reż. Cezarego Morawskiego. W czasie IX Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej Dwa Teatry 2009 odbywającego się w Sopocie aktorka została uhonorowana wyróżnieniem za rolę w spektaklu Koncert życzeń w reż. Beaty Dzianowicz.

Filmografia:

2011: Układ Warszawski jako Ewelina Bargan
2010: Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy: Złodziej Pioruna jako Meduza (polski dubbing)
2009: Wszystko, co kocham
2009: Janosik. Prawdziwa historia jako karczmarka Zuzana
2009: Generał Nil jako sędzia Maria Gurowska
2009: Kochaj i tańcz jako Monika
2007: Świadek koronny jako Magda Basiak, żona Mnicha
2007: Odwróceni jako Magda Basiak, żona Mnicha
2007: Ekipa jako Aleksandra Pyszny, Podsekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz szef Gabinetu Politycznego Premiera
2005-2006: Kryminalni jako Marta Lipska
2005: Solidarność, Solidarność... jako Majka
2005-2007: Magda M. jako Karolina Waligóra
2005: Boża podszewka II jako Janeczka Jurewicz
2003-2004: M jak miłość jako Iwona Majer
2003: Przemiany jako Wanda
2002: Wernisaż
2001: Więzy krwi jako Tamara
2000-2001: Miasteczko jako Monika
1997: Boża podszewka jako Janeczka Jurewicz

Gościnnie:

2005: Egzamin z życia jako Małgorzata Drawska, żona Radka
2005: Klinika samotnych serc jako Alicja
2004-2006: Kryminalni jako Marta Lipska, właścicielka baru we wsi
2003-2004: Męskie-żeńskie jako Adwokatka
1999: Palce lizać jako Beata Połój
1999-2006: Na dobre i na złe jako Danuta
1996-2000: Opowieści weekendowe jako Iwona
1980-2000: Dom jako Meta

W roku 2007 w plebiscycie czasopisma „GALA” w kategorii „Piękni dziś” otrzymała „Różę Gali”.

źródło: MCKiS, 2012

Instytucje


Zobacz też

Ewa Greś
Ewa Greś
aktorka
Nikita Michałkow
Nikita Michałkow
aktor, reżyser filmowy, scenarzysta
Magdalena Dąbrowska
Magdalena Dąbrowska
aktorka
Jacek Beler
Jacek Beler
aktor
Grzegorz Kwiecień
Grzegorz Kwiecień
aktor
Karolina Nolbrzak
Karolina Nolbrzak
aktorka