Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Radosław Pazura
Radosław Pazura
aktor
www.radekpazura.com
Radosław Pazura urodził się 7 maja 1969 roku w Tomaszowie Mazowieckim. Okres dzieciństwa spędził w małej miejscowości Niewiadów, gdzie uczył się w szkole podstawowej. W tym czasie jego zainteresowania skierowane były w stronę sportu, a najbardziej interesowała go piłka nożna. Każdą wolną chwilę poświęcał graniu w miejscowym klubie sportowym M.K.S. Stal Niewiadów.

W wieku młodzieńczym zdecydował się kontynuować naukę w II Liceum Ogólnokształcącym w Tomaszowie Mazowieckim, gdzie również szlifował swój kunszt piłkarski w trzecioligowym zespole Lechia Tomaszów Mazowiecki. Był uczniem wzorowym, miał wiele osiągnięć w nauce i sporcie.

Po raz pierwszy jego zainteresowania związane z aktorstwem ujawniły się w drugiej klasie liceum, kiedy po przerwie spowodowanej chorobą nie mógł uczestniczyć w treningach piłki nożnej. Swój wolny czas, który wcześniej spędzał na boisku, teraz poświęcał aktorstwu na scenie. Swoje pierwsze kroki na scenie stawiał w przedstawieniach amatorskiego kółka teatralnego przy liceum. Grał w spektaklach na podstawie dramatów patrona tego liceum, Stefana Żeromskiego, takich jak: "Uciekła mi przepióreczka", "Generał Sułkowski". Brał udział również w licznych konkursach recytatorskich, odnosząc sukcesy na szczeblu rejonowym i wojewódzkim.
Po ukończeniu liceum dostał się do PWST w Warszawie. Po roku nauki z przyczyn polityczno-ekonomicznych postanowił opuścić kraj. Trafił do Austrii do obozu dla uchodźców koło Wiednia. Dalsza emigracja stała się niemożliwa, więc podjął się dorywczych prac związanych z budownictwem. W tym czasie kontynuował tę naukę języka niemieckiego.

Po półrocznym pobycie w Austrii oraz w związku z przemianami panującymi w Polsce postanowił wrócić do kraju. Jego zainteresowania skierowane były znowu w kierunku aktorstwa i po raz drugi z powodzeniem zdał do szkoły aktorskiej, tym razem do Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Już na pierwszym roku dostał propozycję zagrania niewielkiej roli w filmie Jacka Bromskiego pt. "1968. Szczęśliwego Nowego Roku" - studenta Rafała. To z kolei zaowocowało otrzymaniem głównej roli w filmie Juliusza Machulskiego pt. "Szwadron". Półroczny okres zdjęciowy spowodował, że aktor przeszedł na indywidualny tok nauczania, dzięki czemu już po trzecim roku ukończył studia.
W tym czasie zdążył jeszcze zagrać w kilku produkcjach filmowych takich jak: "Pożegnanie z Marią" Filipa Zylberta, "Oczy niebieskie" Waldemara Szarka czy "Nowe przygody Arsena Lupina" Alaina Nahuma oraz obronił pracę magisterską i otrzymał tytuł magistra sztuki. Pracę dyplomową zaliczył rolami Jeremina w filmie "Szwadron" Juliusza Machulskiego oraz Clifa w przedstawieniu "Miłość i gniew" w reżyserii Krzysztofa Kolbergera. Mnogość propozycji związanych z filmem kinowym czy telewizyjnym nie pozwoliła mu zaangażować się w aktorstwo teatralne. Przez cały okres swojej dziesięcioletniej kariery (licząc od ukończenia szkoły) zdążył tylko raz zagrać na deskach Teatru na Woli w sztuce pt. "Cud na Greenpoincie" w roli Punka. Do tej pory zaistniał w ponad 20 filmach kinowych i telewizyjnych, w kilkunastu serialach i teatrach telewizji, grając główne oraz drugoplanowe role.

Sam z przekąsem mówi o zawodzie:
"Sztuką nie jest zdobyć Oscara, ale pięć z rzędu, rok po roku. A poza tym to i tak nie o to chodzi. Najważniejsze to być SOBĄ i robić SWOJE ......... no i dostać za to dziesięć Oscarów".

Wybrana filmografia

Pogranicze w ogniu (1991) jako członek grupy fotografów w Bydgoszczy (odc. 17)
Kuchnia Polska (1992) jako Rafał, przyjaciel Piotra
Szwadron (1992) jako porucznik Fiodor Jeremin
Psy 2. Ostatnia krew (1994) człowiek pułkownika Jakuszyna
Podróż do śmierci (1996) policjant Tadeusz, asystent Olgierda Halskiego
Pokój 107 (1997) jako Rysiek
Powrót Sfory jako Prokurator Nowicki
Sfora jako Prokurator Nowicki
13 posterunek 2 odc. 8 – 12, jako stażysta Marek Bączek, syn wiceministra Bączka
13 posterunek odc. 35, jako bilardzista
Demony wojny (1998) jako Johnny
Moja Angelika (1999) jako Marek, chłopak Angeliki
Operacja Samum (1999) jako Paweł Mayer, syn Józefa
Sto minut wakacji (1999) jako aktor
Policjanci (1999) jako Piotr Jasiński
W awguste 44-go (1999) jako Kazimierz, narzeczony Julii
Chłopaki nie płaczą (2000) jako młody policjant
Gulczas, a jak myślisz... (2001) jako reżyser Max
Sfora (2002) jako prokurator Grzegorz Nowicki
Sfora: Bez litości (2002) jako prokurator Grzegorz Nowicki
Tygrysy Europy 2 (2003) jako Sławomir Koks
Fala zbrodni (2003) jako Kuba
Karol. Człowiek, który został papieżem (2004) jako Paweł Kowalski, mąż Hani, dziennikarz "Tygodnika Powszechnego"
Serce gór (2004) jako Weronar, brat Heather
Na dobre i na złe (2004-2005) jako dr Leszek Pawlik
Tego pytania usłyszeć nie chciałam (2005) jako ksiądz
Fałszerze - powrót Sfory (2006) jako Grzegorz Nowicki
Niania odc.40, jako inspektor policji
Prawo miasta (2007) jako Jarek Śmigiel "Śmigło", wspólnik Sarneckiego
Ranczo Wilkowyje (2007) jako Louis
Popiełuszko. Wolność jest w nas (2008) jako Piotr
Ojciec Mateusz (2008)
Doręczyciel (2009) jako Zbigniew "Zbyk" Lewicki
Na Wspólnej (2010-2012) jako Janusz Gajewski
Weekend (2011) jako Borys
Linia życia (2011) jako dr Leszek Pruski
Prawo Agaty (2012) jako Zbigniew Wysocki, ojczym Julii (odc. 26)

Polski dubbing

ok. 1990: Dennis Rozrabiaka
1995: Zakochany kundel – Jim
1992-1998: Batman – Batman (Batman: TAS)
1994: Bajka o pluszowych misiach, które uratowały święta – Tata
1994: Co za kreskówka!
1995-1997: Maska – Doug (odc. 19, 38, 44)
1997-1998: Dzielne żółwie: Następna mutacja
1998: Rudolf czerwononosy Renifer – Narcyz
1998: Wojna z rzeczami w Czternaście bajek z Królestwa Lailonii Leszka Kołakowskiego – Ditto
1999-2001: Batman przyszłości (Batman Of The Future) – Terry McGinnis
1999: Muppety z kosmosu
2001-2003: Małe zoo Lucy – Victor stary Krokodyl (odc. 2, 6, 15, 25), Viliam Tkacz (odc. 13), Randolph Szop (odc. 21-22)
2001-2004: Liga Sprawiedliwych (Justice League) – Batman
2001: Max Payne (gra komputerowa) jako Max Payne
2002: Tristan i Izolda – Tristan
2002-2005: Co nowego u Scooby'ego? (What's New Scooby Doo?)
2003 Snajper (gra komputerowa) – Jack Mason
2004: W 80 dni dookoła świata – Orville Wright
2004-2006: Liga Sprawiedliwych Bez Granic (Justice League Unlimited) – Batman, Terry McGinnis (odc. 26)
2004-2008: Batman – Batman
2005: Karol – Człowiek, który został papieżem – Paweł Kowalski
2005: Batman kontra Drakula – Bruce Wayne / Batman
2006: Karol. Papież, który pozostał człowiekiem − Paweł Kowalski
2008: Batman: Odważni i bezwzględni − Batman, Owlman
2008-2009: Strażnicy z Chinatown – Barney
2011: Scooby Doo i Brygada Detektywów – doktor Rick Spartan (odc. 22, 45)

Rodzina i życie prywatne

Od 1993 roku jest związany z Dorotą Chotecką, a od 2003 roku jest jej mężem. W 2007 roku został ojcem Klary Marii (ur. 21 stycznia).


źródło: Wikipedia

Zobacz też

Katarzyna Ankudowicz
Katarzyna Ankudowicz
aktorka
Szymon Kuśmider
Szymon Kuśmider
aktor
Artur Gotz
Artur Gotz
aktor, piosenkarz
Agnieszka Michalska
Agnieszka Michalska
aktorka
Zbigniew Konopka
Zbigniew Konopka
aktor
Tomasz Zaród
Tomasz Zaród
aktor, literat, reżyser