Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Spacer kulinarny "Przepis na Stare Miasto. Historia Warszawy od Kuchni" - 8. Festiwal Kultury bez Barier
Kiedy
4 października 2020 (niedziela) g. 11:00 - 12:30
Gdzie
Kolumna Zygmunta III Wazy (mapa)
zamknij
Bilety
wstęp wolny
www.fkbb.pl/
To wydarzenie jest częścią: 8. Festiwal Kultury bez Barier

Torcik wuzetka, śledź a la minóg, pieczony jesiotr, tort śledziowy, bułka z duszonymi pieczarkami i kapłon w sosie octowym – to tylko kilka przepisów, które poznamy poznając Stare Miasto i Bulwary Wiślane od kuchni. Przespacerujemy się śladem polskich królów – smakoszy i odkryjemy gdzie dla nich gotowano i gdzie rosłych ich ulubione owoce. Zastanowimy się co wspólnego miały wiślane ryby i warszawska syrenka. Przypomnimy kulinarny skandal, który zakończył niezależność Mazowsza od Korony Polskiej.

Spacer kulinarny poprowadzi Agnieszka Kuś, historyczka kulinarna i warszawska przewodniczka, która uważa, że dzieje miasta są nierozerwalnie związane z tym, co jedli jego mieszkańcy.

Spacer rozpoczniemy przy Kolumnie Zygmunta.

źródło: organizator


   

To wydarzenie zostało zrealizowane z pomocą finansową Miasta Stołecznego Warszawy