Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Jamm Session: Wojciech Karolak i Waldemar Kurpiński w Tygmoncie
Kiedy
17 grudnia 2012 (poniedziałek) g. 22:00
Gdzie
Tygmont, ul. Mazowiecka 6/8 (mapa)
zamknij
Bilety
wstęp 10 zł
Cena
10 zł - 10 zł

Wojciech Karolak (ur. 28 maja 1939 w Warszawie) – polski muzyk jazzowy, pianista, kompozytor, saksofonista altowy i tenorowy, aranżer, wirtuoz organów Hammonda.
Jego żoną jest Maria Czubaszek.


Kariera muzyczna Wojciecha Karolaka zaczęła się w 1958, kiedy nawiązał współpracę z zespołem Jazz Believers jako saksofonista. W zespole tym występowali także Jan Ptaszyn Wróblewski oraz Krzysztof Komeda. W latach 1959-60 grał na saksofonie w grupie The Wreckers Andrzeja Trzaskowskiego.
W 1961 poświęcił się grze na fortepianie w zespole Andrzeja Kurylewicza. Współpracował także z Swingtetem Jerzego Matuszkiewicza. Był też aranżerem i kompozytorem Sturia M-2 i Big Bandem Polskiego Radia.
W 1962 założył The Karolak Trio wspólnie z Andrzejem Dąbrowskim i wydał pierwszą autorską płytę. W 1963 współpracował z Ptaszynem Wróblewskim w zespole Polish Jazz Quartet. W 1966 wyjechał do Szwecji, gdzie dorabiał, grając w klubach i restauracjach. W 1973 stał się właścicielem organów Hammonda-B3. W latach 1973-1978 współpracował z Janem Ptaszynem Wróblewskim w zespole Mainstream.
W latach 80. XX wieku razem z Tomaszem Szukalskim i Czesławem Bartkowskim stworzył formację Time Killers. Wspólnie nagrali album, który został uznany (w ankiecie krytyków "Jazz Forum") za najlepszą płytę jazzową dekady. W 1988 Karolak brał udział w nagraniu płyty Obywatela GC, grał tam na organach Hammonda. Od lat 90. XX wieku współpracuje regularnie z Jarosławem Śmietaną, z którym nagrał kilka albumów. Udziela się także w projektach jazzowych Piotra Barona i Zbigniewa Lewandowskiego, w projekcie gospel Magdy Piskorczyk W hołdzie Mahalii Jackson, a także występuje jako członek zespołu Guitar Workshop Leszka Cichońskiego.
Eksperymentował również jako kompozytor muzyki filmowej. Jednym z obrazów, do którego pisał muzykę była Konopielka w reżyserii Witolda Leszczyńskiego, do której napisał m.in. bardzo charakterystyczny motyw, oddający specyfikę barokowej, polifonicznej muzyki organowej. Pisał też muzykę do tekstów żony. W 2007 roku pojawił się w filmie Ryś w roli Boogiewoogiewicza.

Dyskografia

Urbaniak‘s Orchestra – z Michałem Urbaniakiem, Urszulą Dudziak i Andrzejem Dąbrowskim (1968)
Podróż na Południe – z Michałem Urbaniakiem i Czesławem Bartkowskim (1973)
Tribute to Eric Clapton
organy Hammond B3 w utworach Layla, Tears In Heaven, Ain‘t That Loving You, To nic złego
Nick Cave i przyjaciele
W moich ramionach
Dżem
Pamięci Pawła Bergera
Piątek Wieczorem – ze Sławomirem Wierzcholskim (2004)

Wybrane kompozycje

Filmografia
1981: Filip z konopi – muzyka, dyrygent
1981: Konopielka – muzyka
1983: Bardzo spokojna wieś – muzyka
1983: Szczęśliwy brzeg – muzyka, wykonanie muzyki
1984: Miłość z listy przebojów – muzyka, dDyrygent (muzyka ilustracyjna)
1985: Przyłbice i kaptury – muzyka, wykonanie muzyki
1991: Niech żyje miłość – wykonanie muzyki

Spektakle teatralne

Dekameron – muzyka
musical Drakula (libretto Ryszard Marek Groński, Antoni Marianowicz
Ubu król – muzyka

Piosenki
"Ballada o spełnionych dniach" (sł. M. Czubaszek)
"Była sobie para" (sł. J. Kleyny, M. Czubaszek)
"Każdy as bierze raz" (sł. M. Czubaszek)
"Krótki metraż" (sł. M. Czubaszek)
"Miłość jest jak niedziela" (sł. M. Czubaszek)
"Nie mów mi prawdy, kochanie" (sł. A. Kreczmar)
"Wyszłam za mąż – zaraz wracam" (sł. M. Czubaszek)

Utwory instrumentalne

"Easy" – temat jazzowy
"Good Times, Bad Times" – temat jazzowy
"Moovin‘ South" – temat jazzowy
"Od początku przez środek do końca" – suita
"Seven For Five" – temat jazzowy
"Uwertura makabryczna"
Nagrody i wyróżnienia

2007 – nominacja do nagrody im. Mateusza Święcickiego za całokształt twórczości

Waldemar Kurpiński - polski muzyk jazzowy, saksofonista barytonowy, gra także na klarnecie.
Był członkiem zespołów New Orlean‘s Stompers i Novi Singers, współpracował z zespołem Niebiesko-Czarni oraz z takimi muzykami jak Jan Ptaszyn Wróblewski, Edyta Geppert, Wiesław Pieregorólka, Ewa Bem, Grzegorz Ciechowski czy Kasia Kowalska, jako muzyk sesyjny.
Twórca muzyki filmowej, m.in. do filmu Matka mojej matki.
Obecnie wraz z pianistą Wojciechem Majewskim, basistą Pawłem Pańtą i perkusistą Piotrem Biskupskim tworzy kwartet "Waldemar Kurpiński Quartet".

Płyty z udziałem Waldemara Kurpińskiego

Warszawscy Stompersi - New Orlean Stompers (1964)
Alarm! - Niebiesko-Czarni (1967)
Torpedo - Novi (1970)
Rien ne va plus - Novi Singers (1973)
After hours "Polish Jazz- All Stars" (1973)
Sprzedawcy glonów - Jan Ptaszyn Wróblewski (1974)
Recital Live - Edyta Geppert (1985)
Big Band - Wiesław Pieregorólka (1987)
Ten najpiękniejszy świat - Ewa Bem (1990)
Obywatel świata - Obywatel G.C. (1992)
Koncert - Kasia Kowalska (1995)

źródło: www.tygmont.pl