Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia
Kiedy
30 września (środa) - 4 października 2020
Gdzie
Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, ul. Anielewicza 6 (mapa)
zamknij
www.polin.pl/pl/tisz2020
Dostęp dla niepełnosprawnych Możliwy dojazd autobusem Możliwy dojazd rowerem

Wydarzenia

1 2 3 4

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN zaprosiło do współpracy znanych szefów kuchni oraz wybitnych ekspertów kulinarnych z USA, Polski oraz Izraela, by wspólnie z nimi rozmawiać o żydowskim jedzeniu, odkrywać jego historię a także - nauczyć się je przyrządzać.

Doświadczenie z kilku miesięcy pandemii i konieczność zachowania dwumetrowej odległości od drugiego człowieka sprawiły, że odkryliśmy nowe znaczenie słowa "blisko". TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia będzie okazją do budowania wspólnoty, pomimo fizycznego dystansu i szukania rzeczy, które, tak jak jedzenie, zbliżają nas do siebie. Po raz kolejny zostaną pokazane bliskie związki kuchni żydowskiej i polskiej, ich przenikanie się oraz wzajemne inspirowanie. Muzeum POLIN zaprasza również do odkrywania swojej najbliższej okolicy przy okazji trwającej wystawy czasowej "Tu Muranów". Bo blisko to po prostu lokalnie, po sąsiedzku.

Na 5 festiwalowych dni Muzeum POLIN zaplanowało zarówno wspólne gotowanie bez wychodzenia z domu, dzielenie się rodzinnymi historiami o jedzeniu, jak i wspólne wyszywanie wyjątkowego, festiwalowego obrusu w Muzeum oraz spacery kulinarne po dawnej żydowskiej Warszawie, w której mieszały się ze sobą języki, smaki i zapachy.

Uczestnicy Festiwalu sprawdzą, co można ugotować z książki kucharskiej wydanej w jidysz w przedwojennej Warszawie, przekonają się, że kasza i makaron mogą do siebie pasować. Na warsztatach rodzice i dzieci nauczą się, jak zaplatać szabatową chałkę i dowiedzą się, dlaczego drzewko dające słodkie, żółte owoce stało się bohaterem książki. Muzeum zaprasza także do wspólnego dekorowania roślinami i materiałami z recyclingu kuczki - tradycyjnego szałasu, który stanie przed Muzeum z okazji radosnego, żydowskiego święta Sukkot.

źródło: organizator