Przejdź do menu głównego | Przejdź do treści | Przejdź do wyboru wielkości czcionki | Przejdź do mapy strony | Przejdź do osób | Przejdź do wiadomości | Przejdź do wydarzeń | Przejdź do instytucji | Przejdź do wyszukiwarki wydarzeń |

Miasto Stołeczne Warszawa

Dziesiątki miejsc na poranne spacery

Szukaj


Online: Z czego są delicje, czyli o historii składników - wykład w Centrum Interpretacji Zabytku
Kiedy
17 maja 2021 (poniedziałek) g. 18:30 - 20:00
Gdzie
Centrum Interpretacji Zabytku, ul. Brzozowa 11/13 (Online, Facebook) (mapa)
zamknij
Bilety
5 PLN
muzeumwarszawy.pl
Dostęp dla niepełnosprawnych Możliwy dojazd autobusem

Cukier, mąka, masło… nie potrzeba wiele, aby stworzyć pyszne ciastko. Jednak za każdym z tych surowców kryje się ciekawa historia, w której odbijają się losy całego świata. Wybierzemy się w podróż po kontynentach – od Indii do Brazylii – i epokach: od średniowiecza po międzywojnie, aby poznać elementy cukierniczej alchemii.

Cykl wykładów poświęconych różnorodnym praktykom biesiadowania, handlu produktami spożywczymi oraz wytwórstwu wybranego asortymentu. Wykłady w oparciu o kwerendę archiwalną i biblioteczną, uwzględniającą historię warszawskich kupców i producentów. Całość łączy historia smaku i rzemiosła cukierniczego w Warszawie widziana w perspektywie luksusowych wyrobów cukierniczych Europy i świata.

źródło: organizator